Guzmania

Guzmania este o planta excelenta pentru interior. Este o planta lunga, ingusta, cu frunzele lunguiete, verzi si stralucitoare. Planta creste dintr-o tulpina centrala, in inaltime.

CULTIVARE SI INGRIJIRE

Guzmania nu este o planta pertentioasa sau dificila de ingrijit.

Are nevoie de lumina moderata. Nu este indicat sa fie expusa la lumina directa a soarelui, pentru ca se ofileste imediat.

Se uda direct in cupa formata de frunze, cu moderatie. Pe cat este posibil, se recomanda evitarea apei de la robinet. In anotimpul cald, planta este doritoare de apa, de aceea nu este bine ca zona formata de frunze, sa fie tot timpul plina cu apa.

Planta se dezvolta cel mai bine daca temperatura mediului ambiant atinge 20-22 grade. Aceasta temperatura este cea mai propice pentru inflorire.

Solul trebuie sa fie usor nisipos, amestecat cu ingrasamant. In timpul perioadei de vegetatie, se recomanda ingrasamantul lichid. Cel mai la indemana ingrasamant lichid este cel pentru orhidee, care se aplica la un interval de 20 zile.

Se inmulteste prin intermediul puilor care rasar la baza plantei, langa tulpina principala. Acestia se indeparteaza numai dupa ce inaltimea puietului ajunge la cel putin 15 centimetri inaltime, iar radacinile formate sunt indeajuns de viguroase pentru a suporta transplantarea intr-un alt ghiveci.

Infloreste de 2-3 ori pe an, iar flaorea traieste cateva saptamani. Floarea are culoarea rosie, sau diverse nuante de portocaliu. Prima inflorire a guzmaniei se produce la o planta matura, care are cel putin 3 ani. Un lucru foarte interesant despre aceasta planta, este ca, dupa aproximativ 5-6- luni de la epuizarea ciclului de inflorire, aceasta moare. Nu inainte insa, sa rasara puii. De obicei acestia apar cu putin inainte de prima inflorire.

Comenteaza acest articol

Articol anterior:

Urmatorul articol: