Orhideea

Orhideea este considerata a fi o planta exotica, si pe buna dreptate. Originara din padurile tropicale ale Indiei si Japoniei, orhideea este o prezenta incantatoare.

Exista 3 tipuri principale de orhidee:

–          Orhidee cu tuberculi si radacini normale, care cresc in pamant. Acest tip de orhidee nu ingheata pe timpul  iernii.

–          Orhideele din padurile tropicale, care au radacinile aeriene, cu care se agata de copaci. Acestea nu sunt parazite, cum se crede, ci cu ajutorul lor isi trag o parte din necesarul de apa de care are nevoie.

–          Orhideele asa-zise de stepa, care cresc in soluri pietroase si foarte sarace in substante nutritive.

 

SADIRE SI INMULTIRE

–          Orhideele se sadesc in ghivece care au in mod obligatoriu orificiu de scurgere.

–          Speciile de orhidee pe care le putem creste in ghiveci, inmultirea este aproape imposibila, deoarece sunt specii hibride, pentru care inmultirea se poate face doar in medii sterile de laborator.

–          Totusi, putine soiuri sunt cele care se inmultesc prin separarea tufei.

INGRIJIRE

–          Orhideele sunt plante usor pretentioase, si necesita un mediu propice pentru a se putea dezvolta. Dezvoltarea acesteia este influentata de:

  • lumina – care trebuie sa fie puternica, fara soare. Daca lumina nu este suficienta, orhideele nu vor inflori.
  • caldura – moderata
  • umiditate – ridicata. Daca se indeplinesc aceste conditii de crestere, orhideea se va dezvolta si inflori foarte frumos.

–          Chiar daca sunt plante tropicale, acestea nu trebuie udate in exces, deoarece radacinile vor putrezi.

–          Udarea orhideei necesita pastrarea catorva reguli:

  • Intervalul de udare este de 6-12 zile, in functie de tipul de orhidee.
  • Se utilizeaza doar apa la temperatura camerei. Ideala este apa de ploaie, sau in lipsa acesteia apa care a stat in prealabil 24 ore.
  • Nu se uda cu apa direct de la chiuveta
  • Apa nu trebuie sa fie mai rece de 10°C.
  • Imediat dupa udare, apa care ajunge in farfurioara ghiveciului, se va arunca, nu se va pastra in farfurioara.

–          O data cu cresterea ininaltime, planta va necesita un vas mai mare. Transplantarea trebuie efectuata cu grija, deoarece, daca este facuta intr-un moment neprielnic, orhideea nu va mai inflori in urmatorii 2 ani. Momentul ideal pentru transpantare este in perioda martie-iunie. Transplantarea propriu-zisa se efectueaza in modul urmator: se curata radacinile cu apa calduta. Se inlatura toate partile moarte (radacini, Frunze ingalbenite, tulpini fara flori, bulbi putreziti), apoi se va replanta in gjiveciul nou. Este recomandat sa se foloseasca pamant nou si sa nu se refoloseasca pamantul de la o orhidee la alta.

BOLI SI DAUNATORI

In principal din cauza mediului umed in care prefera sa traiasca, orhideea este predispusa la diferite tipuri de putregaiuri. Se pot trata prin udari cu solutii fungicide, cu care se uda si se stropeste planta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *