Salvia

Salvia este o planta aromata, iar frunzele sale sunt folosite drept condiment pentru fripturi sau pentru infuzie. Frunzele pot fi folosite atat proaspete cat si uscate.

SADIRE SI INMULTIRE

–          Plantele de salvie pot fi inmultite prin seminte, butasi de radacina si transplatare. Semintele de salvie trebuie sa fie sadite cat timp sunt proaspete. Semintele nu se pastreaza bine si, chiar daca sunt proaspete nu sunt toate viabile si nu se prind prea repede. Butasii de radacini pot fi propagati prin stratificare.

INGRIJIRE

–          Salvia se fertilizeaza in fiecare primavara.

–          Solul trebuie sa fie umed, bine drenat.

–          Planta infloreste incepand din al 2-lea an dupa ce a fost plantata, de obicei vara. Cel mai bun moment pentru recoltarea frunzelor este fie inainte, fie imediat dupa inflorire.

–          Dupa inforire, se recomanda toaletarea plantei, pentru a o impiedica  sa devina prea lemnoasa. Tot dina cest motiv, se recomanda inlocuirea intregii fufe o data la 3-4 ani.

–          Salvia prefera soarele in general, dar si de umbra in zilele calduroase de vara.

BOLI SI DAUNATORI

Datorita aromei sale, foarea este rezistenta la daunatori. Din contra, salvia este cea care tine daunatorii deoparte si poate salva culturile de prezenta musculitelor sau a insectelor de varza.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *