Smochin

Originar din Syria si Persia, smochinul este o planta care creste sub forma de tufa inalta, dar care poate fi dirijat spre a creste sub forma unui pom.

SADIRE SI INMULTIRE

–          Smochinul rodeste in aproximativ 3-4 ani de la sadire.  Daca are conditii prielnice de caldura, poate inflori spre inceputul lunii aprilie, iar daca vara este lunga si calduroasa, smochinul poate produce si doua serii de fructe in acelasi an.

–          Solul necesar pentru sadire este cel argilos-nisipos

–          Smochinul se inmulteste prin butasire.

INGRIJIRE

–          Smochinul nu necesita conditii speciale de ingrijire, altele decat orice arbust fructifer.

–          Fiind o planta mediteraneeana, principalele cerinte ale smochinului sunt acelea de temperatura si lumina. Din aeste puncte de vedere, pentru a rodi, este necesar un climat cu o primavara si o vara calduroasa si cu lumina puternica, pentru a influenta formarea bobocilor. Toate aceste conditii indeplinite, pot duce la obtinerea unor fructe mult mai dulci.

–          Daca alegeti totusi sa plantati un smochin in gradina, atentie la ingrijrea peste iarna: se inveleste cu folie de plastic, frunze uscate, paie sau iarba uscata.

–          Smochinul poate fi plantat si intr-un ghiveci de mari dimensiuni, iar la ineputu iernii sa fie adus in interior. In acest caz, smochinul nu isi va pierde frunzele si va ramane verde tot timpul anului. In acest caz, este obligatorie aplicarea unui ingrasamant pe baza de azot, pentru a asigura aportul de substante minerale. Perioada de aplicare a ingrasamantului este recomandata a fi martie-august.

–          Udarea se face des sic un abundenta, mai ales in perioada calduroasa.

–          Pentru a ajunge la forma dorita, smochinii se tund. Se pot taia crengutele de la nivelul solului pentru a se obtine o tufa simetrica, sau se pot taia crengile de la nivelul coroanei, pentru a se da forma unui copac.

BOLI SI DAUNATORI

Smochinul este o planta rezistenta la boli sau daunatori. Daca totusi apar, bolile sau daunatorii sunt cei care se intalnesc si la ceilalti pomi fructiferi. De regula, o solutie slaba de piatra vanata este folositoare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *