panselute

Trei frati patati

Trei frati patati sunt o specie de panselute, originare din Spania, usor de cultivat, dar se pot regasi sip e campuri salbatice.

Florile sunt tricolore, de regula alb-galben-violet si infloresc la inceputul verii.

Pe langa aspectul sau decorativ, planta se utilizeaza si in terapiile naturiste, fiind un foarte bun medicament pentru astm si alergii. Se utilizeaza sub forma de infuzie, pulbere sau tinctura.

 

SADIRE SI INMULTIRE

-          Trei frati patati se poate sadi si in ghivece, apoi primavara devreme se poate faca transplantarea in gradina. Astfel, ea poate inflori primavera, mai devreme. Daca nu aveti loc pentru ghivece de germinat, atunci se poate face insamantarea direct in gradina, primavara, iar inflorirea va avea loc spre inceputul verii.

-          Inmultirea se face prin seminte.

INGRIJIRE

-          Trei frati patati este o planta care iubeste soarele, dar nu in exces. Ea se ofileste la caldura mare.

-          Se uda de max. 2 ori pe saptamana, iar pentru a prelungi perioada de inflorire, se curata de frunzele moarte si se pliveste in mod regulat.

BOLI SI DAUNATORI

-          Daca planta este expusa prea mult la lumina, frunzele acesteia se ingalbenesc.

-          Daca se expune mult la aerul rece, se uda cu apa rece sau cu apa in exces, frunzele sunt afectate de pete brune.

-          Ferigile sunt foarte sensibile la paduchele de frunza, dar se poate indeparta prin pulverizarea unei solutii fungicide.

Comenteaza acest articol

Articol anterior:

Urmatorul articol: