Iedera

Iedera este o planta cataratoare, cu frunzele vesnic verzi. Iederele sunt decorative, au o crestere rapida, si au o viata relativ lunga, daca sunt ingrijite cu atentie.

Speciile de iedera sunt putine la numar, insa tipurile sunt dintre cele mai variate, in special ca forma, dimensiuni si colorit.

Radacinile sale sunt aeriene, fapt care ii permite sa adere pe orice suprafata, intinzandu-se astfel pe orice zid sau gard.

SADIRE SI INMULTIRE

–          Iedera se poate cultiva pe orice sol, cu conditia sa fie luminos, racoros si aerisit.

–          Iedera se cultiva primavara, iar o data la cativa ani, trebuie mutata.

–          Iedera este relativ usor de reprodus, se inmulteste prin butasi, ingropati si replantati.

INGRIJIRE

–          Primavara, se efectueaza si lucrarile de curatire a partilor care tind sa se extinda prea mult.

–          Vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, este indicat sa se ridice umiditatea, sa se evite expunerea directa la soare. Se recomanda udari cu compost de calitate, sau chiar un fertilizant usor.

–          Pe masura ce imbatranesc,  frunzele iederei cad. De aceea, este importanta curatarea tulpinilor care nu mai contin frunze, pentru a favoriza cresterea de noi lastari.

BOLI SI DAUNATORI

–          Lipsa substantelor nutritive  sau udarea insuficienta poate duce la decolorarea si vestejirea frunzelor.

Principalii daunatori pentru iedera sunt paianjenul rosu, paduchii de plante. Oricare dintre acesti daunatori pot fi indepartati prin indepartarea frunzelor si a ramurilor afectate si aplicarea unor insecticide sau fungicide specifice.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *